Curly’s in miniatuur-formaat – Interview Jaqueline Jaspers

Jacqueline Jaspers – Jacky Stables

Met de geboorte van een zeer gekruld veulen in 2010 ging er nog geen lamp je branden bij fokker van minipaarden Jacqueline Jaspers uit De Kiel. Toen veulen Bailey echter na vijf maanden nóg omhuld was met een flinke krullenvacht, ging ze op onderzoek uit en kwam ze terecht bij de Curly. Ze kwam in contact met fokkers over de wereld over dit bijzondere ras met de bijzondere anti-allergische vacht. Het haar van veulen Bailey werd getest en jawel, hij bleek eveneens hypoallergeen. Jacqueline besloot een sprong in deze, voor haar geheel nieuwe, fokkerijwereld te nemen toen zij in 2012 de 1,12 m hoge Curly-hengst Stanley (Curly Jim Circle B*) kocht in Amerika. Vier merries werden geselecteerd voor dekking. Een spannend voorjaar voor Jacqueline. Na twee rechtharige hengstveulens, werd haar wens verhoord. Op 9 mei werd merrie Jacky’s Yacardi Fortune geboren.

“Mijn hart sprong een keer over,
ik had de jackpot!”

“Ik miste de geboorte. De merries krijgen allemaal een halsteralarm om dat afgaat als ze plat gaan liggen, maar dat heeft deze merrie niet gedaan, want hij ging niet af. Rond half 11 ‘s avonds deed ik mijn laatste voerronde voor de nacht, toen ik ineens een veulen naast Christien zag liggen. Ze was er nét. Snel een box klaargemaakt, zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen in een schone stal. Bevallen doen ze bij mij altijd buiten, op het zand. Zodra de veulens geboren zijn doe ik ze pas in de stal, dat scheelt je een hoop nattigheid van het vruchtwater en verlopen bedding in de stal door de weeën”, beantwoordt Jacqueline snel mijn door nieuwsgierigheid geprikkelde vragende blik, waarna ze haar oorspronkelijke verhaal hervat. “Ik pakte het veulen vast om haar naar binnen te brengen en met dat ik haar aanraakte besefte ik dat het heel anders aanvoelde dan een ‘gewoon’ veulen. Eenmaal binnen werd mijn gevoel bevestigd, krullen, gepaard met de aparte silverdapple kleur en dan ook nog een merrie. Mijn hart sprong een keer over, ik had de jackpot!”

De zoektocht naar de vader van Jacky’s Yacardi Fortune ontstond na de ontdekking dat Bailey een Curly was en Jacqueline meer en meer wijs werd in de wereld van de Curly’s. “Voordat Bailey oud genoeg zou zijn om voor de fokkerij in te zetten, ben je al minimaal twee à drie jaar verder. In mijn zoektocht naar meer informatie over de Curly kwam ik erachter dat met name miniatuur Curly’s erg zeldzaam zijn en daarin zag ik mijn kans schoon.” De zoektocht naar een geschikte miniatuur Curly had nog wel wat voeten in de aarde. “Ik heb, denk ik, het hele internet afgestruind. In Engeland kwam ik een hengstje van 1.10 meter tegen voor een aanzienlijk bedrag, maar toen bleek dat van deze hengst ook reeds diepvriessperma bestond vond ik het echt teveel. Ik wilde graag een hengstje kopen waar ik de exclusiviteit in de fokkerij bij zou krijgen en niet dat anderen nog dekkingen van hem kunnen verkopen.” De zoektocht ging verder en de blik werd op Amerika gericht. “Daar kwam ik bij drie hengstjes uit die te koop waren. De ene hengst was een zwartbont veulen, dat ongeveer 90 centimeter hoog zou worden. Een prachtige maat voor mij, maar een leeftijd waar ik niet zoveel aan had, wilde ik een hengst meteen kunnen inzetten voor de fokkerij. Vervolgens kwam Stanley in beeld, evenals een voskleur hengstje. Mijn voorkeur ging uit naar het aparte kleurtje van Stanley, ik houd namelijk niet zo van vos, het is niet zo spectaculair. Stanley daarentegen was wel apart van kleur, silverdapple.

Een ander voordeel was dat hij al nakomelingen in Amerika had lopen. Ik besloot voor hem te gaan.” Een vlot verlopende aankoop zou je denken, maar vanaf dat moment kwam er een kink in de kabel. “Nadat ik toegezegd had hem te willen kopen kreeg ik ineens bericht, ze wilden hem toch niet meer kwijt. Ze wilden hem nog gebruiken op hun merries. Als oplossing stelde ik voor dat ze hem in het vroege voorjaar zelf konden gebruiken, waarna hij richting Nederland kon komen, zodat ik in de zomer nog merries kon laten dekken door hem. Maar nee, ook dat wilden ze niet en ik kreeg een dwarse reactie terug. Ik vervolgde mijn zoektocht naar een ander hengst-je, toen ik plotseling het bericht ontving dat ze hem tóch wél weer kwijt wilden, maar nu voor 500 dollar meer. Die kans heb ik meteen maar gegrepen en daar ben ik nog steeds erg blij mee. Iedereen die hem ziet vindt hem helemaal geweldig.”

Eenmaal in De Kiel was het voor Jacqueline pas echt mogelijk om goed te bekijken wat ze in huis gehaald had. “De aankoop van het hengstje kost je, naast aanschaf, ook vervoer-, invoer- en uiteindelijk ook stamboek- en DNA-kosten, want dat had de vorige eigenaresse niet bijgehouden.” Na het zien van Curly Jim Circle B*, ook Stanley genoemd, was ze zeer tevreden over haar keus. “Hij is vrij luxe, terwijl veel Curly’s toch vrij zwaar van type zijn, meer Barok met groter en zwaarder hoofden. Dat laatste heeft Stanley ook wel een beetje, maar in zijn lichaam is hij zeker luxe. Ook zijn veulens hier, maar ook in Amerika, zijn luxer en smaller van bouw.”

Stamboek
“Nederland is het land van stamboekkeuringen. Hier willen we eerst alle paarden en pony’s gekeurd hebben voor ermee gefokt wordt. In Amerika denken ze daar heel anders over, daar mag je gewoon fokken en ligt de keuze bij de fokkers. Als je je hengst inzet voor de fokkerij kan deze opgenomen worden in het stamboek. Voor de Curly is dit de International Curly Horse Organization (ICHO) dat álle veulens van Stanley van Amerikaans papier voorziet.”

Curly’s van Jacky Stables
“Ik hoop met deze start van mijn Curly-fokkerij wat te kunnen betekenen voor andere mensen. Mensen en/of kinderen met een allergie voor paarden, die toch graag een paardje willen. Naast de merrie heb ik natuurlijk ook nog twee hengstjes, waarvan ik nog wil laten testen of ze hypoallergeen zijn. Omdat je bij het dekken van een gewone merrie met Stanley, zoals het nu lijkt, maar 50% kans hebt op een Curly, kan ik denk ik niet voldoen aan de wensen van iedere aanvraag. Daarom heb ik een inruilprogramma bedacht. (voor meer informatie hierover is Jacqueline te benaderen, red.) Ik weet niet of het gaat werken, maar goed.., je moet iets bedenken om het enthousiasme voor de Curly te verspreiden”, vertelt Jacqueline. “Het is nu eigenlijk nog een groot experiment voor mij, de Curlyfokkerij. Met een paar jaar zal blijken hoeveel succes en enthousiasme het ras gemaakt heeft in Nederland. Ik ben in ieder geval al heel erg blij dat het mij dit jaar gelukt is!”

Meer weten over de minipaardenfokkerij en Curly horses van Jacqueline Jaspers? Neem eens een kijkje op haar website www.jackystables.nl

Curly Jim Circle B* van Jacky Stables

Curly Jim Circle B* van Jacky Stables

Jacky’s Yacardi Nibbit
(v. Curly Jim Circle B* x Lowland Oleoanders Nina)

Jacky’s Yacardi Nibbit
(v. Curly Jim Circle B* x Lowland Oleoanders Nina)

Jacky’s Yacardi Fortune van Jacky Stables

Jacky’s Yacardi Fortune van Jacky Stables

Jacky’s Yacardi Fortune & Chrisitien v.d. Laaresch van Jacky Stables

Jacky’s Yacardi Fortune van Jacky Stables

Jacky’s Yacardi Hummer
(v. Curly Jim Circle B* x
Oleoander Chicca Silencio)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten